HORTICULTURE

وبلاگ شخصی اسماعیل هدایتی

HORTICULTURE

وبلاگ شخصی اسماعیل هدایتی

معرفی برخی از سایتهای مهم در زمینه کشاورزی

 

 معرفی برخی از سایتهای مهم در زمینه کشاورزی

 

وزارت جهاد کشاورزی                               www.agrijahad.ir

پژوهشکده گیاهان دارویی                      www.impirost.net

موسسه بوعلی                                    www.boali.com

 شرکت تولید دارو(اطلاعت دارویی) ww.toliddaru.com                  

 این انجمن با هدف  افزایش آگاهی و اطلاع رسانی در شغل آبزی پروری در هلند فعالیت                                        waterland.net/ngva

گیاهپزشکی دانشگاه شاهد  وبلاگ گیاهپزشکی دانشگاه شاهد درصدد است با ارائه مطالب مفید به ارتقا این رشته در سطح کشور کم                                                      ppsh.corp.ir

ژنتیک و اصلاح نژاد دام و طیور    animalgenetics.persianblog.com

انجمن علمی گروه ماشینهای کشاورزی دانشگاه رامین وبلاگی با مقالات علمی در مورد ماشینها و مکانیزاسیون کشاورزی

www.peynavard.mihanblog.comانجمن علمی زراعت واصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز www.zeraatejavan.blogsky.com

مجله اینترنتی کشاورز جوان نخستین مجله آنلاین علوم کشاورزی شامل مقالات، اخبار، گالری عکس و ...

www.keshavarzejavan.com  موسسه تحقیقاتی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران              www.abrii.ac.ir   

  مرکز اطلاعات صنایع غذایی و کشاورزی ایران               iranagrofood.com   

گیاهپزشکی              www.amozeshonline.com/plantprotection   

  گیاه هرز             weed.ir         تارنمای ویژه گیاه هرز ایران

گیاه پزشکیwww.javadrazmi.com اطلاع رسانی آموزشی و علمی در زمینه گیاهپزشکی بویژه بیماری شناسی گیاهی

کشاورزی  www.keshavarzi.com بانک اطلاعات کشاورزی

کشاورز جوان   www.keshavarzejavan.com مجله‌ی آن‌لاین دانش کشاورزی، زراعت، باغبانی، اصلاح نباتات، خاکشناسی، صنایع غذایی، آبیاری، دامپروری، بیوتکنولوژی

شبکه علمی کشاورزی و منابع طبیعی ایران www.agr.ir                            

 شبکه اطلاع رسانی کشاورزی ایران  www.iranagrin.ir

دانش بومی ایران 

  www.iranik.com              

 مبادله وگسترش اطللاعات مرتبط با دانش بومی با تاکید بر توسعه روستایی و کشاورزی

خبرهای تراریخته  geneonair.blogspot.com اخبار و مقالات در زمینه ژنتیک و گیاهان

آموزشگاه کشاورزی سبز ایران   www.sabziran.ir           

 مرکز تخصصی آموزش کشاورزی، پرورش قارچ دکمه ای و صدفی و گیاهان داروئی. این مرکز دوره های آموزش کشاورزی مکاتبه ای در رشته های پرورش قارچ خوراکی صدفی و دکمه ای، کشت گلخانه ای، طراحی فضای سبز و فرآور گیاهان داروئی(داروساز گیاهی یا عطاری)، کشت هیدروپونیک و کشت گلهای پیازی نیز برگزار می کند.

آفات گیاهان زینتی   www.irib.ir/amouzesh/j/poudman_gol/af/page00.htm                 

آراریس  www.araris.net www.bayeradvanced.com

گروههای علمی گیاه پزشکی، آموزش، معرفی بازار کار و اخبار مربوط به گیاه پزشکی

اطلاع رسانی موفق در زمینه منابع آب در کشاورزی را از سایت وزارت کشاورزی آمریکا ملاحظه کنید

www.wsg.washington.edu

سرویس آمارهای ملی وزارت کشاورزی آمریکا به ارایه اطلاعات انتشارات کشاورزی کشورهای و اطلاعات دیگر می‌پرداد

www.usda.gov/nass

یک مرکز مناسب برای دستیابی به اطلاعات مختلف در زمینه باغبانی به همراه عکس و آموزش، صحبت با سایر افراد در سایت بالا قرار دارد

www.bayeradvanced.com

اداره کشاورزی ایالات متحده آمارهای مختلف کشاورزی از کمترین و بیشترین محصولات، اقتصادی مزرعه، تکنولوژی، کشاورزی ملی ، چهارپایان اهلی و طیور و وضعیت آب و هوا را ارایه می‌نماید

www.usda.mannlib.cormell.edu/usda/usda.html

 راهنمای باغبانی در ایالت فلوریدا را می‌توانیم با مراجعه به آدرس این سایت

www.floridagardner.com

برای آشنایی با روش‌های باغبانی، وسایل مورد نیاز و جزئیات فراوان دیگر می‌توانید به این آدرس مراجعه کنید

www.gardenguides.com

اطلاعات اولیه صدها سایت مربوط به باغبانی و جستجوی موضوعی در نواحی مختلف آمریکا استفاده نمائید

www.gardening.com/Directory/Default.htm

برای کسب اطلاعات در رابطه با نگهداری از گیاهان و باغبانی می‌توانید به آدرس زیر مراجعه کنید

www.orhanicgardening.com

سرویس آمارهای ملی وزارت کشاورزی آمریکا به ارایه اطلاعات انتشارات کشاورزی کشورهای و اطلاعات دیگر می‌پردازد

www.usda.gov/nass

این سایت باغبانی خلاصه‌ای از هزار‌ها سایت باغبانی دیگر را به صورت معرفی سایت‌های دیگر، آگهی دادن دربارة گیاهان هر ناحیه و در مورد رزها ارایه می‌دهد

www.garden-web.com

سایت این مجله به ارایه مقالات باغبانی، گل پروری و سبزیکاری پرداخته است

www.grawingedge.com

در سایت باغ‌های ملی گیاه‌شناسی استرالیا می‌توانید در باغ گردش کرده و نوع گل‌ها، دربارة گیاهان متن‌های اطلاعاتی طرح‌های مدیریت این مکان و نحوه نگهداری را بیاموزید

www.osprey.anbg.gov.au

باغ رز انگلستان در سایت خود کاتولوگ‌هایی کامل از رز ارایه می‌دهد

www.wychcross.co.uk

این شرکت به معرفی تولید مختلف، کتاب‌ها و ارایه خبر در زمینه مبارزه بر علیه حشرات می‌پردازد

www.insectslimited.com

سموم ضد حشرات و مورد نیاز برای مبارزه با انگل را در سایت این شرکت

www.proactivemarketingonline.com

این شرکت تولید کننده وسایل کشاورزی از جمله بذرکار نوع دوار می‌باشد

www.de-engineers.com.au

سایت این شرکت طراحی و تولید سیستم‌های انتقال آب را در این آدرس خواهید یافت

www.oldamchem.com

شرح به روز اخبار کنترل آفت و حشرات، بیماری گیاهان، باروری خاک و موارد دیگر برای مدیریت تولید را ازسایت بخش حشره شناسی دانشگاه لوا به دست آورید. مقالات گذشته نیز براساس موضوع در دسترس می‌باشد

www.ipm.istate.edu/ipm/icm

در سایت بخش آزمایشگاهی دانشگاه جورجیا در مورد افزایش تولید، پارامترهای خاک، تجزیه و تحلیل اطلاعات محیط کار، اندازه آفت‌کش‌ها، اطلاعات جغرافیایی و آب یافته‌های جدید را مشاهده کنید

www.nespal.cpes.peachnet.edu

دسترسی به مجله water Research درسایت ناشر آن ممکن می‌باشد

www.elsevier.nl/locate/waters

دسترسی به مجله Soil Tillage Research مهیا گردیده است

www.elsevier.nl/locate/stil

مجله تحقیقاتی Soil science امکان بررسی شماره‌های قبل و بعد را بصورت تمام متن به همراه اطلاعات دیگر مربوط به خاک در سایت خود مهیا نموده است

www.soilsci.com

پایگاه داده‌های تصویری دانشگاه واشنگتن حاوی بسیاری از عکس‌های عالی گیاهان دارویی جهت شناسایی آنها است

www.nnlm.nih,gov/pnr/uwmhy

گیاه‌شناسی سیستماتیک را در این سایت مطالعه کنید

www.ars-grin.gov

در این سایت امکان بررسی ساختار تولید مثل گل‌ها و گیاهان موجود می باشد

www.flowebase.com

زعفران چیست؟

زعفران با نام علمی ( .Crocus Sativus L ) از خانواده زنبقیان (Iridaceae) گیاهی علفی، چند ساله، بدون ساقه و پیازدار است. پیاز زعفران از نوع توپر و تقریبا کروی شکل با قطر 3 تا 5 سانتی متر و پوششی قهوه ای رنگ می باشد که در زیر خاک قرار می گیرد. هر پیاز 6تا 9 برگ باریک، نظیر برگ علفهای چمنی تولید می نماید. ریشه های زعفران ازنوع افشان هستند که از قــاعده پیازها و از روی دایــره محیطی آن می رویند. گل زعفران اولین اندامی است که در اوایل پاییز ظاهر می شود. در سال اول کشت، به علت ضعف پیازها و عدم استقرار کامل آنها در خاک و کشت عمقی، جوانه های گل توان کافی برای رویش ندارند و حتی برگها در سال اول دیرتر از معمول ظاهر می شوند. پوشش گل از سه کاسبرگ و سه گلبرگ همرنگ بنفش تشکیل می شود، به طوریکه تشخیص کاسبرگها از گلبرگها مشکل می باشد. تعداد پرچمها سه و طول میله پرچم دو برابر بساک است. بساک زعفران زرد رنگ می باشد. مادگی در مرکز گل قرار گرفته و دارای یک تخمدان است و از قسمت تخمدان خامه باریکی خارج می گردد. خامه طویل و کشیده بوده به رنگ زردکمرنگ است که به یک کلاله شفاف قرمز نارنجی سه شاخه ای به طول3-2 سانتی متر ختم می شود. سه کلاله همراه با خامه پس از خشک کردن، زعفران تجارتی را تشکیل می دهند.


اندامهای مختلف گیاه زعفران

تکثیر زعفران از طریق ایجاد پیازچه های جدید که از پیاز مادر تولیــد می شود صورت می گیرد. پیاز زعفران در ماههای تابستان به صورت غیرفعال و راکد در زمین باقی می ماند و رشد دوباره خود را در حدود پایان تابستان شروع می نماید. بر طبق گزارشات موجود چندین واریته شناخته شده در کشورهای مختلف کشت می گردد.

تقسیم بندی انواع زعفران

در ایران معمولاً زعفران تولیدی به چند شکل تقسیم بندی می شود. یکی از اصطلاحاتی که از دیرباز در این زمینه مورد استفاده قرار می گرفته زعفران دخترپیچ است. این نوع زعفران شامل قسمت کلاله و خامه، (قسمت سرخ و قسمت سفید
یا زردرنگ زعفران) می باشد که در فارسی به آن زعفران دسته‌ای نیز گفته می‌شود، و در خارج از کشور آن را به عنوان زعفران Bunch (دسته ای) یا Red & White(سرخ و سفید) می شناسند. در واقع قسمت قرمز دراین نوع زعفران بایدبین 75-70% باشد و قسمت ریشه یا کنج آن حدود30-25% است.
از نامهای جدیدتری که بعداً مرسوم شد، زعفران سرگل یا به اصطلاح عامیانه زعفران سرقلم بود که از زعفران دسته ای تولیدگردید، بدین نحو که قسمتهای زرد آن رابا قیچی کردن وسپس با استفاده از روش الکتریسیته ساکن جدا نمودند و زعفرانی تمیزتر و کاملاً قرمز به دست آوردند که در زبان انگلیسی به آن All-Red (کاملا سرخ) گویند و مشابه زعفرانی است که کوپه Coupé (قطع شده یا بریده)خوانده می شود. بعدها زعفرانهایی را که برای تهیه آنها مستقیماً قسمت قرمز(تنها شامل مقدار بسیار کمی از زردی) را از گل جدا می‌کنند پوشالی نامیدند، شاید به این دلیل که این نوع یک حالت حجیم و پوشال مانند پیدا می‌کند، که البته پایگاه معتقداست این اسم مناسبی نیست و باید نام بهتری برای این نوع زعفران انتخاب شود. هر کدام از این زعفرانها ممکن است درجه یک یا دو و مرغوب یا نامرغوب باشند و هیچیک را نمی توان به دیگری ترجیح داد. آنچه که مسلم است قدرت رنگدهی و کیفیت زعفران دسته به مراتب پایین تر از انواع دیگر زعفران است، همینطور از نظر روش خشک کردن چون با تاخیر خشک می شود و در واقع بخشی از قدرت رنگدهیش را در طول فرآیند خشک کردن از دست می دهد کیفیت پایین تری دارد.

برخلاف نتایج بررسیهای علمی و آنالیزهای انجام شده برخی تصور می کنند زعفران دسته‌ای و حتی ریشه یا کنج دارای عطر بیشتری است. این کاملاً اشتباه است، زیرا منشا مواد موثره زعفران (کروسین، پیکرو کروسین و سافرانال، مخصوصاً کروسین موجود در قسمت زردی(کنج) زعفران، کلاله آن است و مواد مذکور در اثر حرکت در بافت گیاهی از کلاله به آنجا انتقال پیدا کرده اند، خود زردی(کنج) نه تنها دارای مقدار قابل توجهی از آنها نیست(در مقایسه باکلاله) بلکه کروسین موجود در آن صفر است. از نظر عطر نیز تنها به این علت که به سبب نوع بافت گیاهیش امکان جذب رطوبت بیشتری از کلاله دارد، معطرتر به‌نظر می‌رسد.

وقتی زعفران سرگل را از زعفران دسته‌ای جدا می‌کنیم، قسمت ریشه یا سفید که در فارسی به آن کنج یا سفید زعفران و در اروپا به آن white (سفید) یا style (خامه)گفته می‌شود،جدا می‌شود و در واقع نمی توانیم آن را زعفران تلقی کنیم. این ماده کنج زعفران نامیده می شود و تعریف زعفرن را شامل آن نمی‌دانیم.

از تقسیم بندیهای دیگری که وجود دارد تقسیم بندی است که توسط بعضی از شرکتها مورد استفاده قرار گرفته و در آن زعفران برمبنای کیفیت به درجه هایی تحت عناوین 1و 2و3 یا1و2و3و4 و همینطور حروف انگلیسی مثل A،B و C درجه بندی شده اند. اینها استانداردهای کارخانه‌ای هستند، و امیدواریم در آینده پایگاه زعفران بتواند با کمک موسسات ذیربط مثل مؤسسه استاندارد و اتحادیه صادرکنندگان و سایر بخشها یک نامگذاری واحد را برای زعفران ایران رایج نماید.

ادامه مطلب ...

زعفران

fimages/header_General.jpg (47598 bytes)

تاریخچه زعفران

زعفران با نام علمی کرکوس ساتیوس Crocus Sativus  از خانواده زنبقیان Iridaceae  می باشد. در برخی منابع، مثلا در  دائره المــعارف آمریکانا   Americana Encyclopedia   ذکر شده است که این کلمه از کریکوس Corycus که نام منطقه ای در سیلیسیا Cilicia واقع در شرق مدیترانه می باشد گرفته شده است. عده ای مبداء زعفران را ایالت قدیم ماد ایران می دانند، برخی از محققین نیز خاستگاه زعفران را در منطقه وسیعتری از کره زمین شامل یونان، ترکیه، آسیای صغیر و ایران می دانند.ایرانیان ضمن صدور زعفران به بسیاری از نقاط جهان باستان، خواص آن را به یونانیها، رومیها، چینیها و اقوام سامی  از جمله عربها معرفی کردند و شیوه زراعت آن را در سده های اول تا چهارم هجری به امم اسلامی پیرامون مدیترانه آموختند. به این ترتیب که نخستین زعفران زارها به وسیله ایرانیان تبعید شده توسط معاویه در نواحی شام دایر شدند، سپس کاشت زعفران در شمال افریقا  و اندلس (اسپانیای اسلامی) وصقلیه (سیسیل) رواج یافت و اقوام ایرانی همچون رستمیان و بنوطبری در انتقال فرهنگ زعفرانکاری  مؤثر بودند.مستندات تاریخی بیانگر این واقعیت است که ایرانیان از روزگاران کهن به زر و زعفران علاقه و توجهی بلیغ داشته اند به طوری که در جشن ها و سرور ها و مجالس بزم و نشاط مانند عروسی ها و اعیاد، یا استقبال از بزرگان و زائران زر و زعفران نثار قدمها می کردند. در برپایی با شکوهتر این گونه آئین ها،  ضمن آذین بندی و آینه بندان، سکه های زرین و سیمین را به همراه زعفران  و گل و نقل بر سر عروس و داماد یا شخصیتهای مورد نظر، و گاهی همه حاضران در این گونه مراسم  می ریختند. در برخی ازمراسم زعفران را به تنهایی، یا همراه با مشک وعنبر و عود دود می کردند و گلاب می پاشیدند.
درعصرهخامنشیان زعفران برای تزئین گرده های نان ومعطر کردن خوراکها به کار می رفته است. فردیناند یوستی ضمن شرح زندگانی داریوش نوشته است: ((شاه ایران تن خود را روغنی معطر می مالید که عبارت بود از مخلوط روغن آفتاب گردان که در پیه شیر پخته و با زعفران و شراب خرما تهیه میشد)). در دوره پارتها زعفران ایران به یونان و روم می رفت، بعدا چین هم از مشتریان زعفران ایران شد. در عصر ساسانیان کاشت زعفران در قم و بون نیز رایج گردید و مرغوبیت محصول آنها شهرت یافت. در همان روزگار زعفران در پرداخت کاغذهای گران قیمت کاربرد پیداکرد، اما پیشتر از آن محلول  زعفران به عنوان مرکب تحریراستفاده می شد،وتا قرنها بعددرترکیب مرکبهای تحریر مرغوب به کار می رفته است. از انواع مرکب زعفرانی کم رنگ و پر رنگ (از زرد کمرنگ تا قرمز خونین) برای نوشتن عنوان فرمانها و نامه های سلاطین و خلیفگان و امرا، و همچنین در تحریر عنوانها و سرفصلهای کتب و رسالات و نیز در تذهیب و تشعیر ، و در تصویر ها و نقوش حواشی و متن استفاده می شده است. افزون بر اینها در تحریر دعاهای مقدس و همچنین تعویذ ها و طلسم های خاص  بر روی کاغد و پارچه و گاهی کفن، مرکب زعفران به کار می رفته است .
در منابع پهلوی زعفران با نام پارسی (کرکم) ثبت شده است. در یک ترجمه بندهش زعفران جزو اسپرغم ها یا عطرها یا گیاهان خوشبوی به حساب آمده، و در ترجمه دیگری از این کتاب، زعفران در شمار گیاهان رنگ کننده پارچه ذکر شده است. کلمه زعفران یک واژهء عربی یا احتمالا معرب است که ریشه و وجه اشتقاق آن ناشناخته مانده، گو اینکه در منابع غربی برای این کلمه و کلمه
  کرکم  مبنای سومری  عنوان شده است. این نظر قابل تامل در صورتی به واقعیت نزدیک است که مبدا سومریان از نواحی زعفران خیز ایران باشد، یا بتوان آنها را همان بومیان رانده شده از ایران زمین، پس از هجوم آریاهای دامدار و شبان پیشه پنداشت.در منابع لغت فارسی و عربی دهها کلمه به معنی زعفران ثبت شده است. اما این کلمات به ندرت در مآخذ و متون کهن فارسی به کار رفته است. مثلا کلمه کرکم در نوشته ها و سروده های فارسی در موارد بسیار اندک ذکر شده است، اما کلمه زعفران با همه خصلتها و خصوصیات و خواص نباتیش  مورد توجه بسیاری از ادبا و نویسندگان و شاعران قرار گرفته است، به طوری که با جرأت می توان گفت کلمه زعفران و تعبیرات و تشبیهات مربوط به آن به اندازه ای که در منابع و متون و دواوین فارسی آمده در آثار مکتوب هیچ یک از السنه جهانی به کار نرفته است.کشت زعفران در گذشته ای بسیار دور در غالب مناطق مرکزی ایران متداول بوده است. شهرت زعفران قم در زمان قبل از اسلام حکایت از پیشینه کشت این گیاه در ایران قدیم دارد. در قرن دهم میلادی کشت زعفران توسط اعراب (که خود اعراب نیز آن را از ایرانیان آموخته بودند) در اسپانیا متداول گردید و متعاقب آن در قرن هجدهم در ناحیه ای به نام Walden در Essexانگلستان رواج داشته و امروزه این محل به نام Saffron Walden معروف است .
به طوری که از نوشته های ادبی و پزشکی هندوستان برمی آید ، زعفران از دیر باز برای مردم آن سرزمین شناخته شده بوده است. همچنین زعفران نزد مردم مصر، یونان، کلیمیان، هندوها و مسلمانان از توجه خاصی برخوردار بوده است.

گیاهشناسی 

زعفران با نام علمی ( .Crocus Sativus L ) از خانواده زنبقیان (Iridaceae) گیاهی علفی، چند ساله، بدون ساقه و پیازدار است. پیاز زعفران از نوع توپر و تقریبا کروی شکل با قطر 3 تا 5 سانتی متر و پوششی قهوه ای رنگ می باشد که در زیر خاک قرار می گیرد. هر پیاز 6تا 9 برگ باریک، نظیر برگ علفهای چمنی تولید می نماید. ریشه های زعفران ازنوع افشان هستند که از قــاعده پیازها و از روی دایــره محیطی آن می رویند.  گل زعفران اولین اندامی است که در اوایل پاییز ظاهر می شود. در سال اول کشت، به علت ضعف پیازها و عدم استقرار کامل آنها در خاک و کشت عمقی، جوانه های گل توان کافی برای رویش ندارند و حتی برگها در سال اول دیرتر از معمول ظاهر می شوند. پوشش گل از سه کاسبرگ و سه گلبرگ همرنگ بنفش تشکیل می شود، به طوریکه تشخیص کاسبرگها از گلبرگها مشکل می باشد. تعداد پرچمها سه و طول میله پرچم دو برابر بساک است. بساک زعفران زرد رنگ می باشد. مادگی در مرکز گل قرار گرفته و دارای یک تخمدان است و از قسمت تخمدان خامه باریکی خارج می گردد. خامه طویل و کشیده بوده به رنگ زردکمرنگ است که به یک کلاله شفاف قرمز نارنجی سه شاخه ای به طول3-2 سانتی متر ختم می شود. سه کلاله همراه با خامه پس از خشک کردن، زعفران تجارتی را تشکیل می دهند.

 

اندامهای مختلف گیاه زعفران  

تکثیر زعفران از طریق ایجاد پیازچه های  جدید که از پیاز مادر تولیــد می شود صورت می گیرد. پیاز زعفران در ماههای تابستان به صورت غیرفعال و راکد در زمین باقی می ماند و رشد دوباره خود را در حدود پایان تابستان شروع می نماید. بر طبق گزارشات موجود چندین واریته شناخته شده در کشورهای مختلف کشت می گردد.

تقسیم بندی انواع زعفران

در ایران معمولاً زعفران تولیدی به چند شکل تقسیم بندی می شود. یکی از اصطلاحاتی که از دیرباز در این زمینه مورد استفاده قرار می گرفته  زعفران دخترپیچ  است. این نوع زعفران  شامل قسمت کلاله و خامه، (قسمت سرخ و قسمت سفید یا زردرنگ زعفران) می باشد که در فارسی به آن زعفران دسته‌ای نیز گفته می‌شود، و در خارج از کشور آن را به عنوان زعفران Bunch (دسته ای) یا Red & White(سرخ و سفید) می شناسند. در واقع قسمت قرمز دراین نوع زعفران بایدبین 75-70% باشد و قسمت ریشه یا کنج آن حدود30-25% است. از نامهای جدیدتری که بعداً مرسوم شد، زعفران سرگل یا به اصطلاح عامیانه زعفران سرقلم بود که از زعفران دسته ای تولیدگردید، بدین نحو که قسمتهای زرد آن رابا قیچی کردن وسپس با استفاده از روش الکتریسیته ساکن جدا نمودند و زعفرانی  تمیزتر و کاملاً قرمز به دست آوردند که در زبان انگلیسی به آن All-Red (کاملا سرخ) گویند و مشابه زعفرانی است که کوپه  Coupé (قطع شده یا بریده)خوانده می شود.  بعدها  زعفرانهایی را که برای تهیه آنها مستقیماً قسمت قرمز(تنها شامل مقدار بسیار کمی از زردی) را از گل جدا می‌کنند  پوشالی نامیدند، شاید  به این دلیل  که این نوع یک حالت حجیم و پوشال مانند پیدا می‌کند، که البته پایگاه معتقداست این اسم مناسبی نیست و باید نام بهتری برای این نوع زعفران انتخاب شود. هر کدام از این زعفرانها ممکن است درجه یک یا دو و مرغوب یا نامرغوب باشند و هیچیک را نمی توان به دیگری ترجیح داد. آنچه که مسلم است قدرت رنگدهی و کیفیت زعفران دسته به مراتب پایین تر از انواع دیگر زعفران است، همینطور از نظر  روش خشک کردن چون با تاخیر خشک می شود و در واقع بخشی از قدرت رنگدهیش را در طول فرآیند خشک کردن از دست می دهد کیفیت پایین تری دارد.

برخلاف نتایج بررسیهای علمی و آنالیزهای انجام شده برخی تصور می کنند زعفران دسته‌ای و حتی ریشه یا کنج دارای عطر بیشتری است. این کاملاً اشتباه است، زیرا منشا مواد موثره زعفران (کروسین، پیکرو کروسین و سافرانال، مخصوصاً کروسین موجود در قسمت زردی(کنج) زعفران، کلاله آن است و مواد مذکور  در اثر حرکت در بافت گیاهی از کلاله به آنجا انتقال پیدا کرده اند، خود زردی(کنج) نه تنها دارای مقدار قابل توجهی از آنها نیست(در مقایسه باکلاله) بلکه کروسین موجود در آن صفر است. از نظر عطر نیز تنها به این علت که به سبب نوع بافت گیاهیش امکان جذب رطوبت بیشتری از کلاله دارد، معطرتر به‌نظر می‌رسد.

وقتی زعفران سرگل را از زعفران دسته‌ای جدا می‌کنیم، قسمت ریشه یا سفید که در فارسی به آن کنج یا سفید زعفران و در اروپا به آن white (سفید) یا style (خامه)گفته می‌شود،جدا می‌شود  و در واقع نمی توانیم آن را زعفران تلقی کنیم. این ماده کنج زعفران نامیده می شود و تعریف زعفرن را شامل آن نمی‌دانیم.

از تقسیم بندیهای دیگری که وجود دارد تقسیم بندی است که توسط بعضی از شرکتها مورد استفاده قرار گرفته و در آن زعفران برمبنای کیفیت به درجه هایی تحت عناوین 1و 2و3 یا 1و2و3و4 و همینطور حروف انگلیسی مثل A،B و C درجه بندی شده اند. اینها استانداردهای کارخانه‌ای هستند، و امیدواریم در آینده پایگاه زعفران بتواند با کمک موسسات ذیربط مثل مؤسسه استاندارد و اتحادیه صادرکنندگان و سایر بخشها یک نامگذاری واحد را برای زعفران ایران رایج نماید.

زعفران و هنر

از میان هنرهای بسیاری که نزد ایرانیان یافت میشود، در حال حاضر حداقل به دو هنر بسار قدیمی می توان اشاره کرد که در آنها از زعفران استفاده شده است. این دو عبارتند از تذهیب و فرشبافی (در اینجا ذکر دو نکته لازم  است، اول اینکه منظور نگارنده از این کلمات هنرهایی هستند که منشا ایرانی دارند، در غیر اینصورت هنرهایی مانند نقاشی و خوشنویسی از شناخته شده ترین هنرهایی هستند که می توان در آنها از زعفران استفاده کرد، نکته دوم این که احتمالا از این ماده در هنرهای دیگری نیز استفاده شده است که اثبات صحت و سقم این موضوع نیاز به بررسی دارد.)

در فرشهای ابریشمین که با رنگهای طبیعی توسط استادان بزرگ ایران از قرون مختلف بافته شده، به اقصی نقاط دنیا رفته وشهرت جهانی دارند، از زعفران به عنوان یک رنگ طبیعی و با ثبات استفاده گردیده، همینطور در کتب خطی در خوشنویسیهای مختلفی که استادان این هنر انجام داده اند از زعفران به عنوان یک مرکب یا جوهر ارزشمند و بادوام استفاده شده وبرخی از سلاطین به دلیل اعتقادی که به یمن زعفران داشتند دستور می داده اند که  فرامین، احکام  و سایر موارد مهم  با زعفران نوشته شوند، کما این که این باور در ذهن بسیاری از مردم عادی نیز ریشه دوانیده است، مثلادرنوشتن بعضی از ادعیه مورد اعتقاد مردم بر پوستهای مختلف وپارچه ها اززعفران استفاده می شده  است. علاوه بر این در سالهای اخیر هم از این ماده ارزشمند در نقاشی، مجسمه سازی و هنرهای دیگر بهره گرفته شده است.

Farsi.gif (1922 bytes)

پرچم ایران - نقشه ایران - مردم شناسی - آب و هوا - موقعیت جغرافیائی - 3000 قبل از میلاد تا زمان معاصر - علوم و فنون

فرهنگ و هنر - تاریخ و جغرافی - بیاموزیم - تماس با ما - درباره ما - صفحه اول

ادامه مطلب ...